{{Message}}

Column:Waardegerichte zorg bij kwetsbare ouderen”

Paul van Houten, specialist ouderengeneeskunde, hoofd medische dienst - Zonnehuisgroep Amstelland

Wanneer we het begrip ‘waardegerichte zorg’ toepassen op continentiezorg bij kwetsbare ouderen, kan dit een groot effect hebben op in het verleden gevoerd beleid. Paul van Houten, specialist ouderengeneeskunde en hoofd medische dienst van Zonnehuisgroep Amstelland, staat achter deze kentering. “Het scoren op minder incontinentie bij mensen binnen woon-, zorg- en welzijnsinstellingen, is in feite betekenisloos als kwaliteitsindicator.”

Slapen, pijn en eenzaamheid
Volgens de specialist draait het om het bieden van zorg die voor de individuele cliënt de grootste waarde heeft. Uit onderzoek blijkt incontinentie namelijk vaak niet het eerste pijnpunt. Kwetsbare ouderen worstelen het meest met slapen, pijn en eenzaamheid. Het verbeteren en verlichten daarvan heeft voor hen prioriteit. Alle zorg die wordt opgezet moet hier dus zoveel mogelijk een antwoord op vormen.

Keuzes
“In het geval dat iemand aangeeft dat pijnbestrijding voor hem of haar de meeste waarde heeft, wordt het te allen tijde voorkomen van incontinentie van ondergeschikt belang”, aldus Paul van Houten. “De primaire behoefte is dan bijvoorbeeld om de gang naar het toilet zo pijnloos mogelijk te maken. Hetzelfde geldt wanneer goed slapen een uitdaging vormt. Moet je als zorgverlener iemand dan wakker maken om te kijken of hij of zij naar het toilet moet? Een ongestoorde slaap kan belangrijker zijn, bijvoorbeeld omdat iemand moeilijk uit bed kan komen of na het plassen de slaap niet meer kan vatten. Met een oplossing om materiaal voor de nacht te gebruiken kan diegene heel tevreden zijn.”

Kortom: Goede continentiezorg is waardegericht, vindt hij. En daar moet het beleid van zorginstellingen tegen zijn afgezet.


Lees ook
Column: Tussen de oren

Dr. Erik Arendsen, Uroloog - 
Andros Mannenkliniek / Gynos Vrouwenkliniek

Column: Nieuwe ontwikkelingen

Dr. Erik Arendsen, Uroloog - 
Andros Mannenkliniek / Gynos Vrouwenkliniek

ContinentieKennisNetwerk maakt gebruik van cookies.

Om de website van ContinentieKennisNetwerk goed te laten werken en u de beste online ervaring te bieden, gebruiken we analytische en functionele cookies.